V neděli 22.května se na Mírovém
náměstí v Kadani uskutečnil již 4.ročník FOOD festivalu.
Labužníci si tak pochutnávali na pokrmech z české i světové
kuchyně. Světovou kuchyni připravil šéfkuchař České národní
banky David Beran, který se prezentoval Libanonským Hummusem s
restovanou cuketou, sezamovým olejem a arabským chlebem. Šéfkuchaři
hotelu Holiday Inn Prague nabídli Lasagne s lanýžovým krémem a
bazalkou.
Hvězdou letošního ročníku byl
Lukáš Neckář, autor projektu Color Sushi. Návštěvníci si tak
měli možnost vyzkoušet Sushi kurz přímo na místě. Dále je
ambasadorem japonských nožů Yaxell a řadu let působí v největší
škole vaření v Česku, kde vede kurzy vaření v ajiské linii.
Více o tomto projektu na www.chefparade.cz .
Zastoupení měli i šéfkuchaři ze
severu Čech. Martin Skýba z Restaurace v Autokempu v Prunéřově
servíroval vařený hovězí jazyk s křenovo-zelným salátem a
hořčično-smetanovou omáčkou a Jiří Dolenský z Castor Grill
Restaurantu v Chomutově své menu založil na zauzeným Flank steaku
s domácí brioškou a pikantním ovocném chutney. Pozvání přijal
i český herec David Suchařípa, který se svým týmem pohostil
pokrmem zvaným Malajský Chicken Rendang s kurkumou a galangalem.
Nechyběl již tradičně ani Tomáš
Kalina, který je momentálně organizátorem Symposia Culinary
Prague. Více o projektu se dozvíte na webové stránce
www.culinarysymposium.cz .
Letos přibylo i více food trucků,
které nabízeli francouzské speciality, dobrou kávu, širokou
nabídku burgerů, sladké dezerty, štrůdly i kvalitní víno, pivo
a další sortiment. Celým dnem provázel moderátor Jiří Bláha a
k poslechu zahrála kapela Lágrima.
Text a foto: Pavel Zárybnický