První říjnovou sobotu se v odpoledních hodinách v ulici Jana Švermy uskutečnil Food festival národů. Development Center For Foreigners, za podpory města Kadaň a Ministerstva vnitra České republiky připravilo v rámci projektu "Multikulturní podzim a zima v Kadani" pro veřejnost ochutnávku tradičních pokrmů z různých koutů světa. Země jako Sýrie, Filipíny, Mongolsko, Nepál, Indie, Vietnam, Afghánistán, Bulharsko, Mongolsko, Ukrajina a Česká republika představila své kuchařské umění. Součástí akce byl připraven doprovodný program.
Zde je seznam zemí a pokrmů z Food festivalu národů:
Česká republika - Vepřový guláš.
Tradiční český kynutý koláč - frgál posypaný drobenkou. Náplň frgálu byla tvarohová, povidlová a maková.
Bulharsko - Bob čorba s kebabčati a chléb - hustá fazolová polévka. Tradičné ostré fazole se zeleninou, mix hovězího a vepřového masa a bulharským chlebem.
Banitsa - koláč z křehounkého těsta se šťavnatou náplní z bílého sýra.
Vietnam - Vietnamské kuřecí nudle se zeleninou.
Vegetariánské závitky.
Smažené závitky s vepřovým masem.
Indie - Biryani - indický pokrm z rýže, zeleniny a kuřecího masa.
Payasam - sladký rýžový pudink s oříšky.
Appam curry with beef or chicken - indická placka s hovězím či kuřecím masem a kari omáčkou.
Nepál - MOMO - nepálské knedlíčky plněné mletým kuřecím masem.
Chicken curry pulawoo sel roti - smažený rýžový nepálský chléb s kuřecím masem a kari.
Rýžový pudink.
Filipíny - Lumpiang Shanghai - jarní závitky s vepřovým masem.
Pancit Bihon - filipínské rýžové nudle se zeleninou, kuřecím a vepřovým masem.
Pork Adobo - rýže s vepřovým masem marinované v octě, sójové omáčce, česneku, bobkovém listě a zrnkách černého pepře.
Sapin-sapin - rýžový a kokosový dezert.
Kutsinta - dušený koláč z tapioky.
Puto - tradiční filipínský koláč z rýžové mouky.
Sýrie - Shish Tawook Kabsa - tradiční syrské kuřecí maso s rýží.
Quatayef - syrský sladký smažený knedlík.
Kibbeh - smažený bulgur s mletým masem.
Afghánistán - Bolani . plněný afghánský chléb.
Kabuli Pulao - dušená rýže s rozinkami, zeleninou a jehněčím masem.
Baklava - sladký zákusek z listového těsta.
Mongolsko - Buuz - mongolské knedlíčky plněné mletým hovězím a vepřovým masem.
Cuivan - tradiční nudle s hovězím masem a zeleninou.
Ukrajina - Golubce - plněné zelné listy s mix kuřecím a hovězím mletým masem a zakysanou smetanou.
Nalysnyky - tenké palačinky plněné tvarohem, mákem, zakysanou smetanou a rozinkami.
Text a foto: Pavel Zárybnický